clampforever
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Men
 
linkek
 
Clamp
 
Chobits
 
kurzor

Cursors

 
linkeffekt
 
chobits
 
Full Metal Panic
 
Full metal panic!/no CLAMP
 
zenet xDxD

 
zenfal

Hali!dv mindenkinek az oldalon!!Nzz krl szavazz,chatelj rezd jl magad!!kszi h itt jrtl:)   a szerk. (Michiyo s Sakura) 

 
Kisikonunk (lcci vidd el:)

Ha buttoncsertszeretnl irj a VK-ba!

Cserk:

 
Te mit gondolsz?
Lezrt szavazsok
 
Japn telek

Konnyaku (zselatin fle)

Egy tar nev sok kemnytt tartalmaz burgonyaflbl, vagy nylgykrbl ksztenek zselatin kockt. Nemigen van ze s elg rgs, a japnok szeretik. (n viszont nem, gyhogy nem annyira bnom, hogy nem lehet beszerezni.)

Nerimono (,,haltorta'')

A tszts levesekbe hasznlatos kis zest. Hal vagy rkhst megdarlnak, prstenek, s 5cm tmrj rudakat gzlnek belle. Az egybknt ehetetlen szlks halakat dolgozzk fel gy. Ebbl tesznek vkony szeleteket a levesbe. Hogy szp is legyen, sznezni szoktk (szerintem telfestkkel) gy a vgsnl szp mints lesz. Legtbbszr fehr s rzsaszn, de sokfle van. Ilyet persze nem lehet kapni, de lnyegben ugyanezt ruljk itthon fagyasztva piros rkrdknt (ez is halbl van).

Nori (pirtott tengeri moszat)

A tengeri moszatot megszrtjk papr formjra s kicsit megpirtjk. A moszatot manapsg nagyzemi mdszerekkel termesztik a tengerben. Enyhn ss s tenger z, nagyon finom. Ropogsan az igazi. Hasznljk nagyobb lapokban is, pl. zestett rizst csomagolnak bele, de kis darabokra vgva vagy porr rlve fszerknt is hasznlatos. Knai boltokban sokfel lehet kapni a knai vltozatot, de termszetesen a japn az igazi.

Wakame (friss tengeri moszat)

Ez egy msfajta moszat nagyobb levelekkel. Nmileg a saltra emlkeztet, de vastagabb, ropogsabb a levele s kicsit nylks. Fleg levesekbe, saltkba teszik. Szrtva is kaphat, levesbe gy is tkletesen j.

Tofu (szjasajt)

A szjababot megdarljk, vzzel elkeverve erjesztik s lgy sajtszer dolgot ksztenek belle. Sok helyen kaphat, csak frissen j. A receptekben tbb klnbz fajtja is elfordul. Pl. grillezett, vagy olajban slt vltozat is van.

Miso (szja pr)

Ez is szjababbl kszl, fszeres paszta. Sok vltozata ltezik klnbz babokbl, klnbz fszerezssel. A vilgos sznek enyhbben fszerezettek, a sttek ersebben. A miso leves f alapanyaga.

Nigiri-sushi

Ez az amit igazbl sushinak ismernek vilgszerte, kis rizshenger, tetejn elssorban nyers hallal. Ezt mr rszleteztem korbban. Nem rszleteztem a viszont a rntottsat, ami igen npszer. Nem teljesen kznsges rntottrl van sz. 4 tojst felvernk 1 tojsnyi dashival, 1 kk cukorral. A keverk harmadbl (japnban tglalap alak) serpenyben vkony lepnyt stnk, amikor majdnem ksz, feltekerjk a serpeny egyik vgbe, jabb harmadrsz tojst ntnk hozz s azt is megstjk, rtekerjk az elz tekercsre, s mg egyszer a harmadik rsszel. Ha ksz, alufliba tekerve kihtjk. Elvileg egy 2x4 cm-es tekercset kapunk, ebbl vgunk szeleteket s a rizsre egy vkony nori cskkal erstjk. Nem knny megcsinlni, de nagyon mutats. De az ze fontosabb, szerintem lehet sima omlettet stni, s abbl vgni darabokat. Kis lngon kell csinlni, ne legyenek barna foltok rajta. Hozztartozik az igazsghoz, hogy a legtbb japn hziasszony ezt kszen veszi a boltban.

Temaki-sushi

Sz szerint kzzel csinlt sushi. Vagyis az asztalra tett hozzvalkbl csinlja mindenki magnak, igaz ms formtumban. Vesznk egy kb. 10x10 cm-es nori lapot. Tesznk r kis sushi rizst, bele egy halat pl., tekercset vagy inkbb kis tlcsrt formlunk belle s wasabival elkevert szjaszszba mrtogatva megesszk. A hozzvalk ugyanazok, mint a sushinl, de lehet mg adni 3x3x10 mm-es uborka cskot, jgcsapretek csrt, passzrozott nyers halhst, pirtott szezmmagot is.

Maki-sushi

Tekert sushi. Ennek is fleg a formja klnbzik. A fenti hozzvalkbl kisebb vagy nagyobb tekercseket csinlunk s abbl 1cm-es szeleteket vgunk. Egy nagy nori lapot kitertnk, szttertnk rajta sushi rizst, rtesznk valami halflt, vagy akr csak uborkt s feltekerjk. A tekershez van egy clszerszm. Bambusz plcikk egyms mell vannak ktzve egy lapp, ami csak az egyik irnyban hajlik. Ezzel lehet szp egyenletes tekercseket csinlni. A KIKA-ban rultak hasonlt tnyr altt gyannt.

Sashimi

Ez az, amikor a rizst elhagyjk s csak a nyers halat s egyebeket eszik. Itt is szinte brmi szba jn elvileg, ami nyers s tengeri. Hal, rk, kagyl, tengeri sn, tintahal, kavir. A halak kzl legkedveltebb a maguro (tuna azaz tonhal), ami egy 1-3 mteres tengeri hal, sttvrs hssal. (Magyarul sok minden mst is tonhalnak hvunk.) rdekes, hogy Japnban a halaknak is klnbz rszeit kln ruljk, mint nlunk a marhafelslt, vagy a sertsoldalast. Egy msik kedvenc a tai (sea bream azaz tengeri keszeg), egyszer lttam a TESCO-ban. Itthon igazbl csak a lazacot tudom ajnlani, illetve a lepnyhalat. J mg a tintahal, amit kiengeds utn jl kiztatunk, vagy a kavir. Az itthon kaphat friss kagylk kzl csak az osztriga tnik elg jnak. Mindenbl kb. 0,5x2x4 cm-es cskokat vgunk. Tlalsnl a szeleteket reszelt jgcsapretek gyra tesszk, amit megenni is j a maradk szszba mrtva. A halakat wasabival kevert szszba mrtva bekapjuk. Br nem lttam Japnban, lltlag nyers marha- s lhst is esznek gy sushinak. Blsznnel rdemes kiprblni. gy is lehet, hogy egy darab blsznt egyben csak addig grilleznk, amg kvl vilgosbarna nem lesz s ezt felszeletelve esszk.

Chirashi-sushi

Azaz szrt sushi. Ez a legegyszerbben elkszthet. Egyszemlyes adagokat ksztnk belle. Egy kzepes tlkban (eredetileg lakkozott fadobozban) elsimtunk egy j adag sushi rizst, amire rszrunk, ill. inkbb szpen elrendeznk mindenfle rvalt a fentiek kzl, halat, tintahalat, kavirt, ftt rkot. Ezenkvl tehetnk r vkonyra szeletelt, enyhn cukros, ecetes vzben 10 percig ftt ltuszgykeret is, prolt shiitake gombt (hidegen), uborkt. Ami viszont szinte ktelez, hogy megszrjuk rntottbl csinlt nagyon vkony cskokkal (a fenti keverkbl most nagyon vkony lapokat stnk s felvagdossuk, mintha megreszeltk volna) s felaprtott norival. Ugyancsak wasabis szjaszszba mrtogatva esszk. Van olyan vltozat is, amikor a rizsre csak egyfle feltt megy norival megszrva. Ilyenkor r is lehet nteni a szszt.

Inari-sushi

 Kicsit macers elkszteni, de rdekes, des. 2 kocka friss tofubl 5mm vastag szeleteket vgunk, amiket olajban kis lngon halvny barnra stnk. Az llagnak a vkony omlettre kell hasonltani. Az egyik lhez kzel levgunk egy cskot s kis tasakot kpeznk. A slt tofut forr vzbe mrtjuk 30 msodperce, hogy lejjjn a felesleges olaj. Utna 7dl vz, 1 dl cukor s 2 ek mirin (vagy bor) keverkben 5 percig forraljuk. Hozzadunk 6 ek szjaszszt s kis lngon lefedve addig fzzk, amg a vz 80 szzalka el nem f. gy a tofu tasakok egy des ragads szszban sznak. A tasakokat megtltjk sushi rizzsel, amibe lehet fekete szezmmagot is keverni. Ezt nem kell wasabis szszba mrtani, lehet viszont mg mrtogatni a maradk des szszba.

Gari

Ezt a savanytott gymbrt eszik minden fajta sushi mell. Lehetleg fiatal gymbr gykeret vesznk, meghmozzuk s hajszl vkony szeletekre vgjuk. Ez bizony nem egyszer, de lehet ksrletezni. Felforralunk 3 ek vizet, 9 ek gyenge ecettel, 2 kk sval s 6 ek cukorral, kihtjk. Felforralunk 2 liter vizet s 1 percre beletesszk a gymbrt, leszrjk, szttertve kihtjk s kevs sval megszrjuk. Beletesszk egy vegbe s rntjk az ecetes lt. Htben hosszan elll. Ha sikerlt fiatal gymbrt venni, akkor rzsaszn lesz. A Rkczi tri knai boltban lehet kszen is venni (elg drgn). Knnyen felismerhet, halvny rzsaszn. A polcon mellette lev stt rzsaszn gymbr ms, arrl majd ksbb.

Shabu-shabu

70 dkg marha (esetleg serts), egy kisebb knai kel, 8 gomba (shiitake), enoki-take (vkony fehr gomba), 2 prhagyma, 10dkg celofn tszta (tltsz crnametlt, minden knai boltban van), 2 kocka tofu, 1 liter dashi, (ehet krizantm levl, vagy spent levl)


Olyan marha vagy sertshst vlasszunk, amelyik szp mrvnyosan zsros. Itthon nem knny ilyet beszerezni, de tiszta sovny hsbl nem lesz az igazi. Hajszl vkony, de nagy szeleteket kell vgni a hsbl. Ehhez fagyasszuk meg a hst mlyhtben, vegyk ki s flig engedjk kiolvadni, legjobb a mikrban. Akkor j, ha mg kopog, de mr lehet vgni. les kssel nagyon vkonyra lehet gy vgni. A celofntsztt langyos vzben ztatjuk fl rt. A tbbit nagyobb falatokra vgjuk. Ha nagyon szpet akarunk alkotni, akkor a nagyobb knai kelt s a spentot kicsit leforrzzuk. A mltkor emltett bambusz tekercs ksztre tertjk a knai kel leveleket, majd a kzepbe a spent leveleket, az egszet feltekerjk s jl kinyomkodjuk. Egy 5 cm tmrj tekercset kapunk, ami kvl knai kel, bell spent. Ebbl 5 centis darabokat vgunk.

Az asztali fzben felforraljuk a dashit. A vendgek a sajt plcikjukkal belemrtanak valamit a lben, rvid ideig fzik benne, majd az albbi mrtsokba mrtva megeszik, amihez mg lehet keverni snidlinget s reszelt jgcsapretket is. Ezt csinljk kipukkadsig. Ezek az eredeti alapanyagok, de persze brmilyen hamar fv dologgal finom.

Sukiyaki

A hozzvalk ugyanazok, mint a Shabu-shabunl, de ezt csak marhbl csinljk.


A stsnl majd szksg lesz a kvetkez szszra: 1 dl szjaszsz, 1 dl mirin, 1 dl dashi, 5 ek cukor, ezeket elre sszeforraljuk.


Az asztalnl felmelegtjk a stt, kevs olajat ntnk bele. Japnban marhafaggyt hasznlnak, de nem tudom, azt lehet-e szerezni nlunk. Nhny szelet hst kicsit megbarntunk (plcikval remekl lehet rendezgetni, forgatni ket), rtesznk minden msbl egy keveset, s betertjk a nagyobb darabokban hagyott knai kel levelekkel, az egszet lentjk a fenti szsszal, befedjk s kb. 10 percig hagyjuk fni, slni. Vigyzni kell, le ne gjen, ha elforrt a vz. Ha ksz, mindenki kapkod belle magnak. Japnban felvert nyers tojsba mrtogatjk, de lehet Ponzu-val s Goma-dare-val is. Igaz, ezek tnyleg elnyomjk kicsit az eredeti zt. Ha res a fz edny, kezdjk ellrl az egszet.

Neknk ez a kedvencnk, sok vendgnek is csinltunk mr. Elgg el tud hzdni gy az evs, de jl lehet kzben beszlgetni.

Yose-nabe

50 dkg tengeri halfil, 8 kirlyrk (vagy rkrd), 20dkg csirkemell, 1 tintahal, kagyl, knai kel levelek s spent feltekercselve, mint a Shabu-shabunl, 8 gomba (shiitake), 6dkg celofntszta, 1 liter dashi, 7 ek szjaszsz, 1 ek mirin, 1 ek szak, shichimi-togarashi fszerkeverk, Ponzu szsz


Az asztalnl felforraljuk a dashit, szjaszszt, mirint, szakt. Mindent megfznk benne. Ami hamarabb megf, ksbb tesszk csak bele. Ha ksz, Ponzu-ba mrtva esszk, amibe tehetnk shichimi-togarashi fszerkeverket is.

Mivel itt a tengeri herkentyket megfzzk, ugyanolyan jk a fagyasztott dolgok is, nem kell mindennek olyan frissnek lennie, mint a sushinl.

Gyu-don

4 adag ftt rizs, 25 dkg hajszlvkonyra szeletelt marhahs, 2 prhagyma, (5 dkg celofn tszta), 3 ek cukor, 3 ek mirin, 1 dl szjaszsz


A celofn tsztt langyos vzben megztatjuk, a prhagymt ferdn 1 cm vastag cskokra vgjuk (lehet vrshagymval is, szeletekre vgva). Felforraljuk a szjaszsz, mirin, cukor keverkt. Beletesszk a hst, de amint megbarnul kivesszk. Beletesszk a tsztt s a hagymt, 3-4 percig fzzk, majd visszatesszk a hst s kicsit sszefzzk, maradjon kiss leveses. A rizsre halmozzuk, s meglocsoljuk a fzl egy rszvel.

Ez knnyen, gyorsan elkszthet s nagyon finom.

Katsu-don

4 szelet serts karaj vagy comb, 2 ek liszt, 5 tojs, zsemlemorzsa, 4 tlka ftt rizs, 20 dkg szeletelt hagyma, 2 dl dashi, 3 ek mirin, 3 ek szjaszsz, 4 ek cukor, petrezselyem


A megszott, megborsozott hst kirntjuk magyar mdra, lisztbe, 1 tojsba s zsemlemorzsba forgatva. rdekes, hogy a japnban hasznlt zsemlemorzsa kicsit ms. Amerikai tpus tarts kenyrbl ksztik, gy nagyon puha, viszont nagyobb darabokban, inkbb szlkkban marad. A hagymt a dashiban, mirinben, szjaszszban s a cukorban puhra fzzk. 4 rszre osztjuk, 1 rszt egy serpenybe tesznk, beletesznk egy szelet rntott hst s rntnk egy felvert tojst. Kicsit stjk, hogy a tojs kocsonys legyen. Rtesszk a rizsre.

Lehet rtenni mg tonkatsu-szszt is, de gy is lehet, hogy csak a rizs, a rntott hs a szsszal lentve. Ilyenkor hvjk katsudon-nak.

Tonkatsu-szsz

6 ek Worcestershire-szsz, 3 ek cukor, 3 ek szjaszsz, 3 ek ketchup, 1 ek mustr, tetszs szerint fszerek pl. bors (minden tteremnek sajt titkos receptje van)


Mindent sszekeverve lass tzn fzzk, amg kb. 20 szzalkkal cskken a mennyisge.


A kvetkez recept mr kicsit ms:

Csirks, zldsges rizs

3 dl szraz rizs, 3 dl dashi, 6 ek szak, 2 ek szjaszsz, 1 kk s, 10 dkg gomba (shiitake), 10 dkg srgarpa (vagy fele bojtorjngykr), 15 dkg csirkemell fil, 1 olajban slt tofu szelet, 10 dkg zldbors


A rizst megmossuk, 30 percig ztatjuk, leszrjk, a zldsgeket s a hst, tofut felaprtjuk. A rizzsel egytt a dashival, szjval, szakval, sval megfzzk, mintha sima rizs lenne. Ha ksz belekeverjk a prolt borst.

Kitsune soba

4 olajban slt tofu szelet, 5 dl dashi, 3 ek cukor, 1 tk s, 2 ek szjaszsz, 10 dkg spent, 1 csomag soba, shichimi togarashi fszerkeverk

A tofu szeleteket falatnyira vgjuk, a lnek valt sszekeverjk, beletesszk a tofut s kis lngon addig fzzk, mg harmadra cskken. A spentot leforrzzuk, ktegekben kifacsarjuk s 3cm-es kis tekercsekre vgjuk.

Vzben megfzzk a sobt, hideg vzzel lebltjk s a lbe tesszk, mell a spentot s aprra vgott zldhagymt, fszert.

Ebi Tenpura Soba

Rkbl tenpurt stnk, s a sobt az elbbi lvel esszk, csak nem kell bele se tofu, se spent.

Udon

Ez egy bzalisztbl kszlt friss, ruganyos vastagabb tszta, amit el lehet kszteni otthon is.

20 dkg bzaliszt, 1 tk s, 1,8dl vz

sszegyrjuk a tsztt. Mikor mr j rugalmas, beletesszk egy nylon zacskba s 1 cm vastag ngyzett nyomkodjuk. Kivesszk, feltekerjk, mint a szn

 
Id

 

 
 
chat:)
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
tsubasa reservoir chronicle
 
Card Captor Sakura
 
Japn
 
xxxholic
 
xxxholic
 
Ajnlk
 
Szavazz!!
Mivel ez az oldal fknt angkkal foglalkozik...
...melyik a kedvenc mangd ezek kzl?

Tsubasa
Card Captor Sakura
Chobits
Marmalade Boy
Gong
Warcraft
Fullmoon
mind1ik:)
Szavazs llsa
Lezrt szavazsok
 
Inuyasha
 
oldal-design
Lezrt szavazsok
 

Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG